петак, 9. март 2012.

Zašto su drvene igračke su bolje od plastičnih igračaka za decu



Za decu uvek sve najbolje!!! To uključuje i bezbednost prilikom igre.
Pri odabiru igračke prvo o čemu treba da vodimo računa jeste materijal od koga je igračka napravljena. Iako većina proizvođača bira plastiku , drvo je bolji materijal za poizvodnju igračaka. Evo nekoliko obrazloženja za ovu tvrdnju: 


1. Drvene igračke su trajne. 

Istina je da su neke tvrde plastike  takođe veoma izdržljive. Problem je u tome što proizvođači plastičnih igračaka obično koriste najjeftiniju plastiku koja je dostupna za izradu igračaka. Sa stanovišta preduzeća možda je ovo donekle razumljivo. Preduzeća su često pod pritiskom da smanje troškove proizvodnje. Korištenje jeftinijih materijala, kao što je plastika,  održivo je rešenje za proizvođače. Za kupce je problem. Ne samo da će slomljena plastična igračka razočarati dete, već je to i finansisko opterećenje. 

2. Drvene igračke se mogu lako čistiti. 

Igračke proizvedene od drveta, mnogo se temeljitije mogu očistiti od plastičnih. To je u osnovi zbog toga što je drvo prirodni materijal. U stvari, mnogi roditelji imaju pogrešnu predodžbu da se ne mogu očistiti drvene igračke. Za čišćenje drvene igračke važno je samo da bude redovito i to vlažnom krpom. I to je sve. Da uklonite mrlje koristite 50/50 mešavinu vode i belog octa. 

3. Drvene igračke su prirodne. 

To je jedna od ključnih zdravstvenih i sigurnosnih prednosti drvenih igračaka, u poređenju sa plastičnim igračkama. Današnje plastične igračke sadrže razne hemikalije koje bi mogle biti štetne. To potvrđuju stručnjaci koji se bave ovakvim istraživanjima. Dakle cena plastične igračke je obično niža od cene drvene igračake , ali potencijalni zdravstveni rizici su veći. Zato je preporučljivo odabrati igračke napravljene od prirodnih materijala kao što je drvo. 

4. Drvene igračke se mogu reciklirati. 

Iako možemo reciklirati i neke vrste plastike, to nije slučaj sa onima koje se često koriste u izradi dječjih igračaka. Kao rezultat toga, one se odlažu na otpad, ispuštaju razne hemikalije u vazduh i predstavljaju zdravstvenu opasnost dugo nakon što su djeca prestala da se igraju sa njima! Čak i kada možemo da recikliramo neke plastične igračke, proces je znatno skuplji od recikliranja drvenih igračaka.
Prilikom odabira sledeće igračke za svoje dete, razmislite dvaput o tome da li ćete odabrati plastičnu igračku. Iako je niska cena, iako može izgledati privlačno, konačna cena za kućni budžet, dječje zdravlje i okoliš ukazuju na to da to nije samo dečja igra. 

(Prilikom pisanja ovog teksta korišćen članak “Why Wooden Toys Are Better Than Plastic Toys For Children”, kao i fotografija iz istoimenog članka.)




Нема коментара:

Постави коментар